Over

Jilain

Hoe spreek je Jilain uit?
Jilain spreek je uit als “Djie-Leen”.

Jilain is ontstaan vanuit een diepgewortelde passie voor automobiliteit. In 2016 zag oprichter Joey Philip Salmon Oraile de verschuiving van conventionele verbrandingsmotoren naar emissievrije voertuigen. Hij merkte op dat het oplaadstation een vergeten onderdeel was van deze verschuiving. Hoewel elektrische auto’s, motoren en vliegtuigen er fantastisch uitzien, kan de laadpaal een verandering gebruiken. Met het idee “If you don’t like it, change it” in gedachten, begon Oraile officieel met Jilain in 2018.

In 2017 was Oraile een militair bij de Technische Dienst, lid van de Medezeggenschapscommissie en student Technische Bedrijfskunde. Met zijn technische achtergrond, analyse op bedrijfskunde en kennis van bedrijfskunde begon hij aan zijn idee. In datzelfde jaar heeft hij bij Stichting Nesst zijn idee in het honoursprogramma uitgewerkt tot een plan. Met deze grondbeginselen heeft Jilain zijn wortels gezet. Voor Oraile moesten “passie en design een equivalent zijn voor zijn laadpaal”.

Oraile heeft een rijke familiegeschiedenis. Zijn voorouders komen uit Nederland, Oostenrijk en Indonesië (Molukken). Oraile’s opa was een wijs man en voor velen een voorbeeld. Hij vertelde vaak over zijn trots: “Babar Islands”. Zo is Jilain vernoemd naar een verhaal op Palau Babar, een eiland midden in de Banda Zee. Het eiland had een overvloed aan voeding maar schoon drinkwater was schaars. Op het strand moest een gat worden gegraven waar zoet water omhoog steeg om de mensen van schoon drinkwater te voorzien. Als de mensen de aarde daar zouden vervuilen, zouden ze geen schoon drinkwater meer hebben. Dit verhaal illustreert de noodzaak om zuinig te zijn met de aarde, en dit is wat de elektrificatie van huidige verbrandingsmotoren over gaat. De weg naast die plek heet Jl Lain (Jalan Lain), wat in het Nederlands “een andere weg” betekent. Jilain slaat dus een andere weg in dan de huidige leveranciers van laadpalen.